Is een groene kaart verplicht?

Regels rondom de groene kaart

Het is niet meer verplicht om een de groene bij te hebben in de auto. Tot 1972 was dit nog wel verplicht in veel landen van Europa, maar dit heeft de EU daarna afgeschaft. Met behulp van centrale register kan de politie nu snel controleren of de auto verzekerd is of juist niet.

Mocht je in een niet-gekentekende voertuig rijden zoals bijvoorbeeld een tractor, dan ben je altijd verplicht om de groene kaart bij je te hebben. Toch wordt ook aangeraden om gewoon altijd de groene kaart in de auto bij te hebben omdat hier een heleboel gegevens opstaan die je nodig hebt wanneer je een schadeformulier in moet vullen. Een kopie van de groene kaart is ook prima, zolang je maar alle gegevens bij de hand hebt zoals telefoonnummer, groene kaart nummer, geldigheidsdatum van je verzekering etc.

Wanneer je met de auto in het buitenland rijd dan is het verstandig om de groene kaart mee te nemen. Op de groene kaart kan je precies achterhalen in welke landen je verzekerd bent. Per verzekeraar kan dat namelijk anders zijn.

De groene kaart mag je gewoon thuislaten, hier kan je geen boete voor krijgen. Maar het is verstandiger om hem altijd bij te hebben zodat je alle gegevens bij de hand hebt. Bovendien past het makkelijk in het dashboardkastje en neemt het helemaal niet veel ruimte in beslag. Een ongeluk krijgen is al erg genoeg, dus als je slim bent bespaar je jezelf een hoop moeilijkheden door de groene kaart gewoon in de auto te laten liggen.