Auto gestolen, wat nu?

Wanneer jouw auto gestolen wordt terwijl je het ziet, moet je direct 112 bellen. De kans is erg groot dat de daders snel opgepakt worden en jij je auto weer terugkrijgt. Belangrijk is uiteraard dat je wel meteen weet welk kenteken jouw auto heeft plus alle andere details waarmee de politie de auto met de daders snel kan onderscheppen.

Bel daarna naar het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit en meld jouw voertuig aan. Het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit registreert alle gestolen voertuigen in Nederland. Zowel tegen diefstal verzekerde- als niet verzekerde voertuigen. Hoe sneller jouw voertuig aangemeld wordt des de groter de kans op terugvinden is. Houd tijdens het bellen de gegevens van uw auto en de verzekering bij de hand. En geeft bijzondere kenmerken door zoals speciale kleur stoelen, tekst op de auto, herkenbare schade, stickers enz.

Doe altijd aangifte bij de politie in de plaats waar het voertuig gestolen is. Uiteraard geldt ook hierbij dat je alle gegevens bij de hand moet hebben. De politie zal een aantekening maken in het kentekenregister waardoor de motorrijtuigbelasting wordt geschorst.

Stel uw verzekeraar altijd op de hoogte van de diefstal. Ook wanneer je hier niet tegen verzekerd bent. Dit is namelijk belangrijk omdat de verzekeraar dan het kenteken kan afmelden bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer. De autoverzekering wordt vervolgens geschorst waardoor je geen premie meer hoef te betalen.

Wanneer je wel verzekerd bent tegen diefstal zal de verzekeraar jou vragen om een schadeaangifteformulier en een kennisgeving van aangifte bij de politie. De waarde van de voertuig zal bepaald worden door een expert die door de verzekeraar is ingeschakeld. Het kan zijn dat je het niet eens bent met de waarde die bepaald word door de expert. In dat geval kan je een contra-expert inschakelen.